Snyggsnack skapades en kväll hemma vid köksbordet, en sån där kväll där tankarna vandrar och allt helt plötsligt blir solklart. Jag hade fått en förfrågan om att ha ett gäng fantastiska hockeyspelare i en blandning av mental träning och förhållningssätt. Laget hade fastnat i ett mönster man inte ville ha. Vissa hade roller som var svåra att ta sig ur och man hade skapat ett klimat som stundtals var trist.

Dessa frågor är min grund, mitt livs bas och dit mina tankar vandrar när de får vandra fritt. Att våga göra annorlunda när något känns dåligt, att vilja utvecklas vidare och att förstå att det jag lägger in i livet är det jag oftast får ut. Det spelar roll. Jag har hela mitt yrkesliv haft en otrolig fascination för det som inte fungerar, det som på något sätt skaver, det har triggat mig att lista ut hur saker skulle kunna vara istället med ofta relativt enkla medel. Jag har också haft den största respekten för de som önskar och vågar uttrycka att saker borde vara annorlunda. De som inser att det finns ett annat sätt, en annan situation och en annan känsla kring detta som jag vill uppnå. Det är bland det modigaste som finns. Att ta ansvar för sitt liv och sin situation.

En önskan om att saker ska bli annorlunda, då misstänker man redan att det kan bli bättre. Ljuv musik för mig. Det är här jag har min grund. Är det inte som du önskar? Då är det dags att börja finna vägen till ditt önskade läge. Är det lätt? Inte alltid, ibland vet vi inte. Det är helt okej, det är svårt ibland. Men det finns där om Du börjar leta. De små små steg som sker kommer visa dig tydligare och tydligare. Helt plötsligt är du kanske där du önskade… eller nån helt annanstans för att det du trodde var lösningen visade sig inte vara det. Också helt perfekt. De handlar om dig.

Acceptera nu – längta efter sen

Vad innebar Snyggsnack? Snyggsnack handlar om att välja att fokusera på det som funkar, det som känns bra och det som vi kan påverka. Att prata, tänka och reflektera på det positiva och det som fungerar ger så mycket mer än att förhålla sig till det som inte fungerar, det som skaver och det som vi egentligen inte önskar.

För laget då? De fick träna sig på att Snyggsnacka till varandra. Klappa om varandra, hälsa, uppmuntra och ge varandra trygghet. Under träning och match när saker inte går enligt plan. Då är Snyggsnack viktigast av allt, det kan räcka med – kom igen, – bra kämpat, – bra byte, – schysst passning eller vad som helst som visar att jag tror på dig. Ingen människa blir bättre av att bli kritiserad. Om vi istället visar att vi tror på dem så har de allra flesta en tendens att bli än bättre, anstränga sig mer och bidra med positiv energi och driv.

Snyggsnack handlar också om att prata och tänka gott om dig själv och din insats. Du kanske missade öppet mål, vad gör det om hundra år. Fokusera på att du vågade ta skottet. Kanske misslyckades finten, strunt i det. Bestäm dig för att klara den nästa gång. Klarade du inte ditt uppsatta mål, testa igen, börja om nästa dag. Det är svårt att göra nytt, ibland jättesvårt. Det är okej och lika för alla. Våga misslyckas och ge dig på det igen.

Snyggsnack har sen växt och blivit mer än bara ett uttryck. Det har för mig blivit det som är synonymt för allt jag gör.

Oavsett om jag är på en arbetsplats, idrottslag eller i en familj så börjar vi med att förstå vårt ansvar för det som sker och hur saker blir. Vi behöver inse att alla behöver vara trygga för det ska funka att vara ett lag, en arbetsplats, en familj eller ett kompisgäng. Bort med gliringar som ingen uppskattar, bort med att kritisera, beskylla och klaga. Ingen vinner på ett klimat som genomsyras av otrygghet, rädsla för reprimander och där allt fokus är på det som inte funkar.
Om inte alla är modiga och trygga så blir laget, familjen, kollegiet eller kompisgänget aldrig en oslagbar enhet som präglas av framgång och driv. I alla fall inte om du frågar mig.

Många är vi som har erfarenhet av möten/samtal där det avhandlas allt som inte fungerar och allt som är dåligt. Sen är mötet slut och inget har blivit annorlunda. Kanske är vi bara lite mer nedstämda av att ha dragits runt i det som inte är som vi önskar ännu ett varv.
Ska man inte få säg det då kanske? Är det vad jag menar? Absolut inte. Klart det ska upp på bordet. Men det ska följas av ett; så hur gör vi i stället? Vad kan vi göra annorlunda för att detta ska börja fungera som vi önskar? vad är första lilla steget. Som med så många andra saker så handlar det om att sätta saker i perspektiv, fundera på vad man gör/ hur man gör och hur man kan förändra det. Kanske viktigast av allt: inse att jag kan bara ta ansvar för mitt beteende. Jag kan ta ansvar för hur hårt jag bidrar, hur jag pratar, hur jag tar beter mig. Endast jag är ansvarig för det som jag säger, det som jag visar med mitt kroppsspråk och hur jag förhåller mig.
Hur andra beter sig får stå för dem, de äger sitt handlande. Det enda jag kan ta ansvar för är hur jag beter mig. Det är en viktig insikt och något som jag använder mig av väldigt ofta i min kontakt med både barn, ungdomar och för den delen vuxna. När någon gjort något som man uppenbart anser är fel så handlar det inte alltid om att korrigera denna, säga ifrån eller ta en konflikt. Ibland får man landa i att, det får stå för dem. Det enda jag kan ta ansvar för är hur jag beter mig. Det äger jag. Alltid.

Jag behöver också förstå kopplingen mellan beteende, ansvar och resultat. resultaten blir utifrån vad vi stoppar in i processen. Stoppar vi in gnäll, gliringar och frustration? Ja då blir resultatet därefter.

Laget då och alla de andra jag mött…Snyggsnackar de? Jag tror det. Jag hoppas det. Jag önskar det. Kanske tänker de en extra gång innan de kritiserar sig själv eller andra. Kanske kan de nyansera det andra gör och tänka – det får stå för dem! Kanske gör detta att grubblerierna blir färre och självförtroendet bättre. Glömmer de bort det ibland? Så klart, vi är alla bara människor.


Det viktigaste vi har är vårt liv och det ska vi banne mig ta ansvar för. Dygnet runt. Aldrig är man så modig som när man förändrar nåt som skaver, visar tacksamhet och vilar i det som är bra eller när vi tar vårt ansvar att fokusera på det som är bra runt oss och sprida snyggsnack! Vem vill inte vara del av en tillvaro där vi får växa och vara trygga.
Min filosofi är att människor växer mer av beröm för det som de gjorde bra än korrigering av det som var bristfälligt. Hyllar vi det som gjordes bra kommer de troligt vilja göra det igen, oftare och mer. Gå till dig själv. vad växer du av?