Jag är utbildad Lic. Mental tränare via Uneståhl education. Lars – Eric Uneståhl är urfadern till den Mentala träningen som vi känner den idag. Han har gjort stora insatser inom idrotten men även inom skolor, hos yrkesverksamma och inom ledarskap.

Vad är då mental träning? Ganska många av oss tror att det handlar om att ha en positiv inställning. Att tänka positivt hela tiden och att inte låta saker påverka. Det är kanske just detta för vissa av er. För mig är det inte det. För mig handlar mental träning om att få det bästa livet jag kan få. Det handlar om att veta att livet och min tillvaro är mitt projekt och att hur jag projektleder det kommer spela roll för mig. Att jag tar ansvar och att jag ser till att bli medveten om mig och mina tankar, styrkor, känslor gör att jag kan få ut det bästa av just mitt liv.

Många tror också att mental träning bara är för idrottare. Inget kan vara mer sorgligt, att missa denna fantastiska kunskap för att man tillskrivit den andra grupper än kanske sin egen. Alla borde träna sig mentalt. Handen upp ni som inte vill ha kontrollen, sköta styrningen av och kontrollera ditt liv och ditt mående. Vem av er/oss vill lägga det i händerna hos andra? Det är nämligen ofta det vi gör, vi ser oss som produkter av omständigheter och presenterar oss med statiska bilder. Jag är sån här…. Då undrar jag. Är du säker på det? När du beskriver dig som glömsk ex. Är du det eller är det en skapad bild av dig som du fortsätter med för att ducka konsekvenser och slippa komma ihåg saker? Har andra beskrivit dig som glömsk? Är du trött eller är din trötthet något som du skapat för att förklara varför din energi är slut efter en dag på ett jobb som du inte trivs med? Har andra beskrivit dig som trött? Är du egentligen trött eller blir du trött för att du förväntar dig att vara trött? Ni fattar min poäng. Är du säker på att du känner dig själv bäst? Är du din egen kompis? Om jag frågar dig så här, Hur är det att vara du? Vad svarar du då? Om du verkligen medvetandegör frågan.

Tillbaka till idrotten, vi har lärt oss mycket av idrotten, det används mest där och vi vet mest om alla fantastiska effekter som idrottare som är vältränade mentalt får. Låt inte det hindra dig från att förkovra dig inom detta, att fråga mig, läsa om det, vara nyfiken på det. Det är en guldgruva som ligger framför dig. Med enkla medel och lite kontinuerlig träning kan du snart ha den bästa versionen av ditt liv. Så som du vill ha det.

På min köksvägg hänger ett citat: Peace, it does not mean to be in a place where there is no trouble or hard work. It means to be in the midst of those things and still be calm in your heart.

Det är kärnan i mental träning för mig. Oavsett var du befinner dig, vad som sker runt omkring dig eller i ditt liv så ska du vara mentalt tränad till att vara lugn, fokuserad och ha fokus på framåt. När du tänker det här klarar inte jag så ska din träning kicka i och du ska ta dig igenom och framåt. Med fokus hela tiden på det som du ska uppnå. Kanske är målet att bli glad igen efter någon ledsam händelse, kanske är målet att bli en bättre människa, kanske ska du bryta en vana som är svår för dig. Kanske är det matchen du vill vinna, tävlingen du står inför. Oavsett så ska du veta att detta är nu, jag klarar det och ha fokuset på sen. Efter du har gått igenom det. Se bilden av segerpallen, när du skrattar från hjärtat igen, när din relation är bättre för att du gjort medvetna val, när du är fri från din vana som störde dig. Oavsett vad, litet eller stort. Att vara mentalt vältränad är att hantera livets alla situationer på det sätt som gynnar dig bäst och som tar dig dit du vill.

Vem vill då inte vara mentalt vältränad?

Vill du tränas av mig, maila. Låt oss starta en resa mot ett bättre.