Jag skräddarsyr alltid min föreläsning utifrån just Dina/Era önskningar.

Det finns dock en tydlig grund i det jag gör som genomsyrar, det som är grunden i allt vi gör enligt mig, vårt förhållningssätt. Det är det som definierar mig som mig och dig som dig. Hur vi väljer att se på saker. Det spelar en oerhört stor roll för vårt liv.

För mig är det lösningsfokuserade förhållningssättet svaret på det mesta. För mig väcker det glädje och nyfikenhet inför livet. Självklart behöver det ibland ställas i relation till det mer problemlösande förhållningssättet, t.e.x. om jag bryter ett ben så är det briljant om vårdpersonalen använder problemlösning. Så även min bilmekaniker då det är dags för sådant besök. Det vill säga de ser ett uppenbart problem och tar fram den lösningen som de anser vara mest lämplig för mitt benbrott eller min trasiga bil. Briljant och för det tänket är jag evigt tacksam, när det passar sig.

Kan jag använda det problemlösningstänket på allt i mitt liv då? nja inte om du frågar mig, jag anser att saker och ting kanske inte är så systematiska och enkla i livet så att det går att lägga på en universallösning som fixar allt. Allt som oftast ser jag tecken på att det som passar för mig kanske inte passar för dig, osv.

Vad är det som är speciellt med lösningsfokus då? Jag får passa mig här, detta stycke kan bli precis hur långt som helst. Min fascination för detta upphör aldrig. Men i riktigt korta ordalag så är lösningsfokus som jag tolkar det ett sätt att se på livet och allt som kommer i vår väg på ett sätt som inspirerar, ger energi och som leder oss rätt. Förhållningssättet bygger på ett fokus på det i livet som fungerar, ger energi och som vi är stolta över. Det är en lära i att bestämma sig för hur vi ska se på saker som kommer i vår väg.

Nyckeln i tänket är att fokusera på det som vi vill uppnå istället för vad vi vill slippa. Problem har vi, saker finns som inte fungerar så bra som vi önskar. Så är det för alla och så kommer det bergis förbli. Men om du anammar lösningsfokuserat förhållningssätt så väljer du att fokusera på vad du vill uppnå, eller vart du vill komma istället för att fokusera på det som är problemet.

Inte sällan så kommer faktiskt de saker som inte fungerar att spela allt mindre roll för dig i och med att du väljer att fokusera på hur du vill att det ska vara istället. Dina tankar kommer vara upptagna med att försöka skapa något annat. Du skapar positiva minnen av framtiden, det är briljant. Det gör att du lättare känner igen det på din väg mot ett bättre.

Ett exempel på hur man kan använda lösningsfokus? Vi säger så här: jag vill få till en kommunikation med mitt barn som inte alltid landar i bråk och skrik. (problemet) Då är lösningen att kommunicera bättre och inte bråka. Vara sams. Lösningen blir då att vara sams, det är det vi ska jobba med. Vi kan inte bråka samtidigt som vi är sams.

Anstränger vi oss och jobbar för att vara sams och kommunicera bättre så blir allt bättre. Då försvinner ursprungliga problemet, kanske inte till 100% direkt men tillräckligt mycket för att Ni ska njuta av det nya sättet. Det blir viktigt att vara sams för det är ett läge ni längtat efter.

Låter kanske enkelt, det är det inte alltid. Vi är bara människor. MEN för varje gång vi väljer att ha en fin kommunikation och inte gå in i bråket så närmar vi oss lösningen/målet med stormsteg.

Stundtals får vi stålsätta oss. Knyta näven i fickan. Samma för alla som vill förändra. MEN vi är aldrig så modiga som när vi tar det ansvaret. Ansvaret för att uppnå just vårt önskade läge. Ofta använder jag formuleringen att acceptera nu och längta efter sen. Bara för att saker är på ett visst sätt just nu så betyder inte det att det kommer vara så för alltid. Äg vetskapen om att du äger resan mellan nu och sen. Ingen annan kan göra den åt dig. Ingen kan veta exakt vart du ska. Bara Du.

Om jag kommer till er och pratar förhållningssätt så kommer jag skräddarsy utifrån vad ni behöver. Vad vill ni uppnå? Det vet bara ni. Är det att ni behöver bli sams? Vill ni lära er att använda lösningsfokus? Behöver ni kanske en skjuts i era liv att vända på perspektiv? Inte vet jag, det vet ni.

En sak är säker. Att fokusera på det som fungerar och det som du vill uppnå istället för att leva i de problem som finns och allt du inte tycker fungerar, det spelar roll. En oerhört stor roll. Äg den vetskapen. varje dag! Är Du där du vill vara? Är Du på väg till det stället dit du vill? Är Du den Du önskar vara?

Vi är aldrig så modiga som när vi tar ansvar för vårt liv.